Při tradiční výrobě japa mal se často používá hedvábná šňůrka, ale já své japa maly tvořím z nylonových šňůrek imitující hedvábí. Tato imitace je německé výroby, je velmi kvalitní, od pravého hedvábí je téměř nerozeznatelná a cenou se také téměř neliší. Proč ale dávám přednost imitaci před pravým hedvábím? Má to samozřejmě své opodstatnění, které se Vám teď pokusím vysvětlit.

Víte, jak se takové hedvábí vlastně vyrábí? Pravé hedvábí je vyráběno z výměšků slinných žláz larvy motýla bource morušového. Na vzduchu tyto výměšky tuhnou a vzniká vlákno, ze kterého si larva tvoří kokon. V tomto kokonu se poté kuklí. Po 8-10 dnech po zakuklení larvy se kokony suší při teplotě 80–85 °C a larva je usmrcena. Po tomto sušení se jednotlivé kokony rozvinou a získá se tak hedvábné vlákno.

Japa mala nám slouží jako pomůcka pro meditaci, jako talisman anebo jako ozdobný šperk. Je nutné k tomuto účelu používat materiál, který se získává usmrcením živých tvorů, kteří ještě nedošli ani do dospělého stádia, když máme na trhu velmi kvalitní imitaci?

Moje odpověď zní, že to nutné není. Mám ráda přírodu a všechny živé tvory, i když se některých bojím :) Nemyslím si, že bychom měli zbytečně zabíjet, protože má něco značku „luxusní výrobek“ a lze ho nahradit, jak se říká, bez ztráty kytičky. Pojďme svět udělat lepší a projevme lásku, úctu a respekt k naší matičce Zemi :)

Sdílet tento příspěvek

Související produkty

komentáře (0)

V tuto chvíli nejsou žádné komentáře